Що впливає на водонепроникність бетону

Водонепроникність-важлива характеристика бетону, що свідчить про здатність матеріалу чинити опір тиску води. Від класу водонепроникності бетону залежить, для яких споруд придатний бетон.

Безпосередньо водонепроникність бетону залежить від якості використовуваного цементу, співвідношення сухого матеріалу і води в бетонній суміші, а також умов застигання бетону і набору їм міцності.

Разом з тим, на водонепроникність бетону активно впливають добавки, що застосовуються в процесі замішування. Так застосування гідрофобізуючої добавки Teknomer 120 дозволяє залити міцний водонепроникний бетон, істотно підвищивши вихідну марку водонепроникності суміші.

Добавка Teknomer 120 додається безпосередньо в бетономішалку і вимішується протягом 3-5 хвилин разом з іншими компонентами бетону. Готовий до застосування склад в кількості 2-3% від маси сухого бетону легко розчиняється в бетонній суміші. Незначна кількість гидрофобизирующей добавки не впливає на загальну пропорцію, в той же час збільшує міцність готового бетону і його здатність протистояти тиску води на конструкцію.


Для того, щоб гідрофобізуюча добавка Teknomer 120 максимально ефективно працювала в готовому бетоні, необхідно дотримуватися кількох простих, але важливих правил при застиганні залитої залізобетонної конструкції:

  • перш за все, варто працювати з гидрофобизирующей сумішшю виключно при позитивних температурах - в діапазоні від 50З до 350Со
  • далі необхідно захистити свіжий бетон від прямого попадання сонячних променів, сильних поривів вітру і перепадів температур до повного застигання


Дотримання цих простих правил в поєднанні з пропорційним додаванням гідрофобізуючого складу якісно впливають на водонепроникність готового бетону. Підвищення марки водонепроникності бетонної суміші за допомогою гідрофобізуючої добавки Teknomer 120 - це просте, вигідне і сучасне рішення для об'єктів, що вимагають підвищеного захисту від агресивного впливу води і вологи.