Навіщо використовують мастило для опалубки

Головна функція мастила для опалубки - це зменшення адгезії між елементами опалубки і бетонною сумішшю, створюючи захисну плівку на внутрішній поверхні конструкції. В цілому застосування мастила для опалубки допоможе нам уникнути багатьох проблем, які можуть виникнути при монолітному будівництві. Давайте вивчимо їх детальніше.

При проведенні монолітних робіт нам необхідно, щоб розчин повністю заповнив форму і не утворював пустот. Для невеликих конструкцій використовують прості методи на зразок простукування опалубки з усіх боків або штикування лопатою розчину. У промисловому будівництві використовується спеціальне вібраційне обладнання, завдяки якому з бетонної суміші виводиться повітря і вона стає більш щільною і міцною. Так ось при ущільненні розчину він щільно прилягає до внутрішньої сторони опалубки, що ускладнює її подальший демонтаж.         

При розбиранні опалубки, існує висока ймовірність пошкодити не тільки щити опалубки, але і саму бетонну конструкцію. Зараз все частіше використовують опалубні системи, які складаються в основному з металевих конструкцій і пластикових щитів, до цих матеріалів бетон не так сильно пристає як до дерева, але ось метал схильний до корозії, уникнути її допоможе використання мастила для опалубки.
           


А якими ж властивостями повинна володіти мастила для опалубки? Для початку, така суміш повинна бути хімічно нейтральна і до бетонних сумішей і до елементів опалубки. Далі мастило повинна мати достатню в'язкість, яка дозволяє їй щільно утримуватися як на горизонтальних, так і на вертикальних конструкціях, навіть при підвищених температурах і в умовах технологічної пропарювання. Звичайно ж, мастило не повинна залишати плям і розлучень на бетонних виробах, щоб не ускладнювати обробку. Ну і безпека, звичайно. У складі не повинно бути речовин, шкідливих для здоров'я людини.

Нанесення мастила для опалубки проводять на внутрішню поверхню щитів опалубки після скріплення між собою їх ґвинтова пара або пружинними затискачами і безпосередньо перед заливкою бетонної суміші.

Що ж стосується витрати мастила для опалубки, то він варіюється в залежності від типу і якості поверхні нанесення. Розглянувши всі види мастил, ми знаємо, що 1 л.мастила вистачає на 10-20 м2 поверхні.
 

Зверніть увагу, що витрата на дерев'яних поверхнях більше, ніж на металевих і пластикових.

Вивчивши всі ці фактори, була розроблена спеціальна мастило для форм і опалубки " Моноліт», яка є модифікованою сумішшю масел без розчинників і безпечна для здоров'я людини.


Вона підходить для використання на поверхні будь-якого типу, повністю виключає зчеплення поверхні виробу і форми. Ця мастило не залишає ніяких слідів на готових виробах, не псує їх зовнішній вигляд навіть при нагріванні форм до 80С. на відміну від аналогів, мастило для форм і опалубки «Моноліт» має малу витрату (1 л на 20-40 м2 на дерев'яній і 65-80 м2 на пластиковій або металевій поверхні), і вигідну вартість. Наносити на поверхню її можна як автоматичними розпилювачами, так і вручну, використовуючи валик, щітку або кисть.

Пам'ятайте, що використання мастила не тільки продовжить життя опалубці будь-якого типу, але і запобіжить руйнування вже готових конструкцій під час демонтажу.